Od lat produkty włoskie oryginalne są ogromnie popularne na całym świecie. Wynika to z paru aspektów. Przede wszystkim są one produkowane wyłącznie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.
W szczególności chętnie wybierane są sery, w tym niezbędna w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale jest też kilka gatunków, które wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt spłaszczonej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, dzięki czemu świetnie się sprawdza zarówno na pizzy, jak też w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale przyjrzeć się również warto jej pozostałym, równie ciekawym wersjom.
Na przykład mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale za to ma płyny, maślany środek. Jest to efektem sposobu jej produkowania, w czasie którego dodaje się też pewną ilość śmietanki. I to właśnie dzięki niej dostaje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeżeli ktoś chce spróbować czegoś bardziej wyrazistego, to dla niego świetnym rozwiązaniem może być mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest wytwarzany z mleka bawolego, zawierającego w sobie znacznie więcej tłuszczu, co daje lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz