Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na kopytka z batatów – 1 upieczony lub ugotowany batat, 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowo, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli; na pesto – 1 szklanka blanszowanych, wyłuskanych ziaren edamame, 1/2 szklanki migdałów, 2 garści rukoli + do podania, 1 średni ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, mielony pieprz czarny.
Przygotowanie – batata obieramy, miąższ kroimy w kawałki. Ziemniaki obieramy. Razem z batatem przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Na blat wysypujemy mąki (pszenna, ziemniaczana), mieszamy z solą, robimy wgłębienie. Dodajemy masę batatowo-ziemniaczaną i zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką. Formujemy podłużne kluseczki.
Partiami gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przygotujmy pesto – ziarna edamame wkładamy do naczynia blendera, odkładając 2 łyżki. Dodajemy migdały, rukolę, obrany, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Miksujemy pesto, pozostawiając kawałki migdałów. Całość doprawiamy. Przekładamy do rondla, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy. Wkładamy kopytka i odłożone ziarna edamame, mieszamy. Przekładamy do misek, posypujemy rukolą.
Dodaj komentarz