W czasie upalnych, letnich dni można na różne sposoby szukać ochłody. Sporo osób wybierze zapewne jakiś zimny deser, na przykład taki jak granitę. Od pewnego czasu można w bardziej popularnych miejscach dostrzec urządzenia z przezroczystymi pojemnikami, w których mieszana jest barwna masa. Taka masa to nic innego jak zmrożone drobinki lodu, a ten deser jest nazywany granitą. został on wymyślony w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To tam właśnie zmieszano po raz pierwszy cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zmrożono przy jednoczesnym mieszaniu.
Pod działaniem ujemnych temperatur woda zaczyna zamarzać, lecz przez to że jest mieszana, to tworzą się wspomniane już kryształki. Przez to granita jest bardzo orzeźwiająca, co na pewno każdy doceni jak na zewnątrz świecić będzie upalne słoneczko. Kolejnym zachęceniem do skosztowania i zakupu jest wygląd deseru, a ten naprawdę robi wrażenie. Granitę się przygotowuje w dużych maszynach, zwanych granitorami.
Najczęściej granitor będzie miał od jednego do kilku dużych zbiorników, w których jest woda z dodatkami. Obecnie poza typową wersją cytrynową proponowanych jest dużo innych smaków, sprzedawcy eksperymentują tu bardzo mocno żeby zachęcić klientów do kupna. W pojemnikach granitora umieszczone są też specjalne mieszadła, które obracając się wolno, mieszając znajdującą się w środku masę. Przeważnie na takich stoiskach z granitą można także zobaczyć rozmaite akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz