Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie sery mozzarella – dlaczego cieszą się taką popularnością

Z pewnością każdy z nas doskonale kojarzy śnieżnobiałe kulki z sera w zalewie z serwatki. Serem tym jest włoska mozzarella, jaka uważana jest przez wielu za jeden z najsmaczniejszych gatunków. A z pewnością najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska ze względu na sposób produkcji posiada w swoim składzie dużo cennych odżywczych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak reszta odmian, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby trzymające dietę, zwłaszcza w wersji light. A ser ten jeść można na różne sposoby.

Świetnie się sprawdza jako składnik sałatek, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Ale świetnie ją też znają miłośnicy prawdziwej włoskiej pizzy, gdyż topi się bardzo dobrze i jeszcze lepiej po tym stopieniu smakuje. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie wytwarzany był na początku z mleka bawolic.

Ta tradycja jest nadal utrzymywana, bowiem w paru włoskich regionach jest wytwarzana mozzarella buffala, posiadająca w swoim składzie wyłącznie mleko bawołów. Ze względu na to, że to mleko zawiera trochę więcej tłuszczu niż to od krów, to smak sera buffala jest delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie znaleźć w sklepach, są wytwarzane z krowiego mleka, i mają formę różnej wielkości kulek. Jeżeli do kulek tych na etapie wytwarzania zostanie dodana niewielka ilość śmietany, to powstanie kolejny smaczny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeżeli ktoś zainteresowany będzie jej skosztowaniem, to zapewne ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY