Pizza to danie, jakie chyba wszystkim smakuje, z tego też powodu jest ona popularna na całym świecie. Sekret smaku tej potrawy tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście, lecz nie mniej ważne są też odpowiednie składniki. A wśród nich trzeba szczególną uwagę zwrócić na ser, włoscy kucharze przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.
Klasyczna produkty włoskie oryginalne ma delikatny smak, a jednocześnie posiada sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Pomimo że w pierwszej chwili jej zrobienie nie powinno stanowić jakiegoś dużego wyzwania, to w praktyce jest zupełnie inaczej. Żeby rzeczywiście er ten miał taki smak i strukturę jak być powinno, to trzeba mnóstwo praktyki i doświadczenia. Dlatego jeżeli nawet w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wyprodukowane przez rodzimych producentów, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do dobrej pizzy raczej się nie stosuje serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, przez co smak jej jest delikatny i łagodny. Ale odmian mozzarelli jest jeszcze kilka, i można je coraz częściej dostać także w naszych sklepach. W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Ta jest dodawana podczas produkcji, dzięki czemu w środku kulki robi się nieduża torebka o ciekłej zawartości.
Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądaj identycznie jak zwykłej, ale po przekrojeniu wypływa z nich maślana ciecz. Warto również spróbować mozzarelli wyrabianej z mleka pochodzącego od bawolic, która obecnie jest uważana za ser z najwyższej półki. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dość niedawno dopiero zdobyła taki status, ponieważ wcześniej nie była zbyt ceniona. Bawole mleko posiada znacznie większą zawartość tłuszczu, z takich też powodów robione z niego sery posiadają charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz