Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie mozzarelle – jakie są ich często kupowane rodzaje

Mało kto nie wie, co to jest mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany przede wszystkim do dań włoskich. To właśnie z tego rejonu Europy wywodzi się jego historia. Stworzenie mozzarelli przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Oryginalna mozzarella włoska ma śnieżnobiałą barwę, jest sprężysta i mokra.

Ma także włóknistą strukturę, która pozwala swobodnie urywać kawałki. To od tego odrywania wywodzi się jego nazwa – czasownik włoski mozzare oznacza właśnie odrywanie. W miękkiej formie świetnie sprawdza się w sałatkach, w szczególności w popularnej Caprese. Lecz jeszcze chętniej używana jest do najróżniejszych ciepłych dań, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po odgryzieniu każdego kawałka. Mozzarella stała się popularna właśnie jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu odsłonach.

Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne cały czas wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawołu. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością z uwagi na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Najmniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo pyszny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim się znajdują kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY