Włoska kuchnia od lat jest ogromnie popularna, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Tak duża popularność przekłada się również na zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na jakość i smak danej potrawy mają użyte składniki, z tego też powodu chętnie wybierają te naprawę dobre. A powszechnie jest wiadomo, że chociażby mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, zwłaszcza że można dostać w sklepach jej kilka rodzajów.
Rzecz jasna największą popularnością cieszy się tradycyjna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz żadna pizza też bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella robiona jest z mleka krów, dzięki czemu posiada dość delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś by chciał wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na jego talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Początkowo nie był za bardzo ceniony, lecz dzisiaj posiada wierne grono swoich zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej mozzarelli jest kwaskowy. Bardzo ciekawie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania we wnętrzu znajduje się gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz