Jednym z istotniejszych obowiązków w czasie prowadzenia gastronomicznej działalności jest zadbanie o należytą jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim tego wymagają przepisy, a za ich złamanie mogą grozić różnego rodzaju konsekwencje finansowe. Lecz takie też mogą się pojawić, jeśli zatkaniu uległaby kanalizacja, wówczas koszty jej udrożnienia także nie byłyby małe. Z takich też powodów obowiązkowym urządzeniem w takich miejscach powinien być odpowiednio dobrany separator eliminujący tłuszcz. Separatory takie złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.
Takie przegrody przytrzymują na dole ciężkie osady, zaś lżejszy tłuszcz unosi się na górze. Z takich też powodów sam montaż takiego sprzętu nie wystarczy, bo należy go jeszcze systematycznie czyścić. Serwis separatorów należy przeprowadzać regularnie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Bardzo ważne jest, żeby jakiś pracownik albo sam właściciel regularnie sprawdzali wysokość zebranej warstwy i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie da się tego zrobić samemu, ponieważ zabraniają tego przepisy prawne. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów tłuszcz może być wykonane jedynie przez specjalistyczne firmy, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Sam tłuszcz nie jest zaliczany do odpadów niebezpiecznych, ale musi być on profesjonalnie utylizowany.
Firmy zajmujące się tego typu usługami najczęściej posiadają specjalne samochody ze zbiornikami, do których zbiera się wszystkie odpadki. Z tego względu istotne będzie, aby miejsce montażu separatora wybrać w taki sposób, aby można się było do niego wygodnie dostać. Dobrym rozwiązaniem może być podpisanie z jakąś firmą stałej umowy na taką usługę. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale od razu się też można umówić na regularne przyjazdy, aby za każdym razem nie trzeba było dzwonić za terminem.
Dodaj komentarz