Miłośnicy włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten popularny gatunek sera spotkać można w większości sklepów, lecz przeważnie są to mniej lub bardziej dobre podróbki. Tak zwana mozzarella produkowana jest przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz tylko oryginalna mozzarella włoska będzie smakowała tak jak powinna. Stanowi ona nieodłączny składnik wszystkich pizz, niejednokrotnie się ją też dodaje do innych dań gorących czy też sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatny smak i konsystencję, najczęściej też posiada biały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać bardzo charakterystyczne postrzępienia.
Sprzedawaną w naszych sklepach mozzarellę produkuje się przede wszystkim z mleka krowiego, ale we Włoszech wykorzystuje się też do tego mleko bawolic. Aktualnie ten gatunek sera zwie się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w pewnej chwili przestał być ceniony. Ze względu na sporo większą ilość tłuszczu w bawolim mleku mozzarella buffala ma bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a równocześnie jest bogata w różne odżywcze składniki.
Mozzarelle wytwarzane z krowiego mleka oferowane są też we Włoszech w innych wersjach. Według wielu osób świetny smak ma mozzarella burrata. Na etapie produkcji tworzy się w kulce niewielką kieszeń, do jakiej wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co zwykły, lecz po rozkrojeniu będzie się z niego wylewać półpłynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest maślany i łagodny, to stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona pośród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez lokalnych rzemieślników, według tradycyjnych przepisów sprzed lat.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz