W spożywczych sklepach bez problemu można znaleźć niewielkie woreczki z kilkami sera zanurzonymi w zalewie. Gatunek ten jest nazywany popularnie mozzarellą, i rzeczywiście mocno ją przypomina pod względem wyglądu i smaku. Lecz najprawdziwsza mozzarella burrata jest jedyna i niepowtarzalna, i żadne inne produkty nawet się nie zbliżą do jej wyjątkowej jakości. Bierze się to z paru rzeczy. Po pierwsze ogromne znaczenie mieć tu będą wiedza i umiejętności rzemieślników.
Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a chcąc poznać każdy sekret to potrzeba wielu lat nauki. Kolejną kwestią jest jakość składników, pośród jakich niejednokrotnie będzie się pojawiało bawole mleko. To właśnie z niego powstają tradycyjne odmiany, takie jak na przykład mozzarella buffala. Mleko to ma w sobie dużo większą ilość tłuszczów, a to też będzie się przekładać na nieco inny posmak, o lekkiej kwasowości.
Ceniona jeśli chodzi o kwestie kulinarne także jest mozzarella fior di latte. Ją z kolei wytwarza się z krowiego mleka, lecz znaleźć ją można tylko w pewnych włoskich regionach. Sposób produkowania jest długi i żmudny, a równocześnie bardzo precyzyjny, lecz rezultaty spełnią oczekiwania najwybredniejszych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. Jeśli chodzi o nią charakterystyczną cechą jest maślany, płynny środek, który sprawia że całość jest bardzo delikatna. Podczas produkcji w każdej kulce jest robiona nieduża kieszonka, do której się wlewa trochę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz