Włoskie dania są znane i cenione na praktycznie całym świecie, sporo osób uważa że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. Z jednej strony wydają się łatwe i proste do zrobienia, lecz w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że tajemnica tych dań bierze się z dwóch najważniejszych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez pokolenia kucharzy. O ostatecznym smaku często będą decydować niuanse, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób nie wychodzi to tak jak by zamierzały.
Kolejną ważną rzeczą są składniki używane do przygotowania, a włoscy kucharze nie idą na żaden kompromis. Jeśli danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą takiego smaku, jeżeli nawet podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć składników takich jak mąka, makaron czy pomidory, a już szczególnie serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować na pewno potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które produkowane są przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Często firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich specjalistów, lecz na ostateczną jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy bydła, często wypasane na górskich mąkach, i to mleko ma ogromny wpływ na końcowy smak sera.
Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje dużą delikatność i biały kolor, i to taka właśnie odmiana spotykana jest najczęściej. Ale coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku rejonach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli będzie znacznie bardziej wyrazista, dysponuje lekko kwaśnawym smakiem i zawiera w swoim składzie znacznie więcej różnych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz