Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dlaczego prawdziwe włoskie mozzarelle są tak popularne

Nie bez powodu włoska kuchnia uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Niepowtarzalne pizze, wiele przeróżnych makaronów czy pyszne desery to tylko niektóre z potraw cieszących się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że teoretycznie dużo z takich potraw jest bardzo prostych, to jednak sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.

Pierwsza z nich to receptury, wielokrotnie przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny. Ale nie mniej istotne są składniki, jakie za każdym razem muszą być odpowiedniej jakości. Nawet jeżeli przykładowo pizza jest robiona w innym kraju, to bardzo często w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co końcowy smak jest faktycznie dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ponieważ ma postać niewielkich, lekko spłaszczonych kulek. Jest przeważnie sprzedawany w woreczkach mających w sobie kulkę sera oraz zalewę.

Typowa mozzarella ma śnieżnobiały kolor, jest miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest delikatny, z tego też powodu świetnie się sprawdza nie tylko na samych pizzach i makaronach, lecz również jako dodatek do sałatek i kanapek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, lecz coraz częściej w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawołów. Dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczyna mozzarella burrata, mająca w sobie delikatną śmietankę.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY